Vooruitblik 2023: het glas halfvol

Na het allesbehalve vrolijk stemmende jaar 2022, waarin Europa geconfronteerd werd met een Russische agressie-oorlog, explosief stijgende (energie)prijzen en de daarmee gepaard gaande onzekerheid en turbulentie voor ondernemers, kijken we bij Interim Corporate Finance toch met een optimistische blik naar 2023. Waar onze vorige vooruitblik nog somber gestemd was, zijn er sindsdien een aantal hoopvolle lichtpuntjes aan te wijzen. 

Sterker dan verwacht

Allereerst heeft de Russische inval allesbehalve uitgepakt zoals in Moskou werd verwacht. In plaats van een overrompeling van Oekraïne binnen enkele dagen en een zwak Europa dat zich naar deze nieuwe werkelijkheid zou voegen, is juist sprake van volhardend Oekraïens verzet dat successen boekt en Westerse eenheid. Dit laatste heeft onder andere geleid tot een radicale ontkoppeling van de Europese economie van Russische energie. Vrijwel niemand hield voor mogelijk dat dit laatste te realiseren was (laat staan binnen 12 maanden),maar de alweer dalende gasprijzen lijken te bevestigen dat de omwenteling succes heeft. 

Afvlakkende inflatie; herstellende beurzen

Met de energieprijzen zal naar verwachting de inflatie ook dalen naar een beheersbaar niveau. Momenteel kampen veel Europese landen nog met de verlate correcties in consumentenprijzen, maar er is een kentering zichtbaar. Zo werd op 4 januari bekend dat de inflatie in Frankrijk in december voor de tweede maand op rij gedaald is, naar 6,7%. Nog steeds (te) hoog, maar wel een teken dat de piek weleens achter de rug kan zijn. Het zorgt in elk geval voor hernieuwd vertrouwen op de beurs, waar ook de angst voor een zware recessie inmiddels afgenomen is. Robuuste economische groei wordt in 2023 niet verwacht, maar er is een toenemende kans dat de economie zich zonder noemenswaardige krimp door het jaar heen slaat. Dat op zichzelf is al winst ten opzichte van een paar maanden geleden. 

Het glas halfvol

Voor ondernemers betekent het hopelijk een stabielere situatie dan vorig jaar. Als de daling van de energieprijzen (en de daaraan gekoppelde algehele inflatie) afneemt en in 2023 de situatie in Oekraïne verbetert, staat de barometer er vele malen beter voor dan tot voor kort het geval leek. Veel is nog onzeker, maar het glas is wat ons betreft halfvol. Voor nu wensen wij bij Interim Corporate Finance dan ook alle ondernemers een goed en voorspoedig 2023!