2022: wat kunnen we dit jaar verwachten?

Wij richten bij ICF de blik vooruit op 2022. Zoals inmiddels traditie is, zetten we in deze eerste blog van het nieuwe jaar de financieel-economische trends uiteen. Enkele trends dienden zich al in 2021 aan en zullen ook dit jaar nog een belangrijke rol spelen in het economische beeld. 

Corona

Ook voor 2022 moeten we wel openen met corona, aangezien het virus nog altijd een grote stempel op de samenleving drukt. Wel is er hoop, nu het ziektebeeld van de omikron-variant inderdaad iets milder uitvalt en daarmee langzaam maar zeker de stap gezet kan worden om corona als een endemisch virus te beschouwen. Spanje zet in elk geval systemen klaar om dit in de loop van 2022 te gaan doen, en ook Nederland gaat geleidelijk van het slot. Hopelijk is dit de opmaat naar een “normaler” 2022.

Inflatie

Eén van de vele gevolgen van de coronacrisis is de terugkeer van inflatie na lange afwezigheid. Werd er eerst nog uitgegaan van een korte periode van stijgende prijzen, inmiddels is de verwachting dat zeker dit jaar (en wellicht ook volgend jaar) er nog sprake zal zijn van bovengemiddelde inflatie. Het is de vraag in hoeverre de lonen mee zullen stijgen om deze inflatie te compenseren. 

Versobering bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Het staat al jaren op de politieke agenda, maar de verwachting is dat in 2022 de bedrijfsopvolgingsregeling toch echt zal veranderen. Begin dit jaar vindt een evaluatie plaats. Mocht de regeling worden versoberd, dan heeft dit met name consequenties voor familiebedrijven, waarbij tot op heden de overdracht fiscaal aantrekkelijk te regelen was. Waarschijnlijk zal dit ingewikkelder worden, al blijft het nog even afwachten.

Onzeker geopolitiek speelveld

De geopolitieke ordening zoals we die sinds het einde van Koude Oorlog kennen staat al langer onder druk. Met de oplopende spanningen in de relatie tussen het Westen en Rusland rondom Oekraïne, en de steeds scherpere concurrentie met China, wordt het almaar duidelijker dat de status quo veranderd is. Dit heeft ook (potentiële) consequenties voor de Nederlandse economie. We zien nu al de effecten van stijgende energieprijzen en inflatie als gevolg van haperende aanvoerlijnen vanuit China. Komt het tot serieuze conflicten, dan zullen deze effecten nog veel sterker het economische beeld kleuren. 

Veerkracht Nederlandse MKB

Ondanks de onzekere tijden signaleren wij veel veerkracht bij MKB-ondernemingen. Met creatieve oplossingen en een positieve instelling worden veel uitdagingen getrotseerd. Het aantal transacties met betrekking tot bedrijfsovernames trekt aan, evenals de investeringsbereidheid in de eigen onderneming. Bedrijven die ondanks de onzekerheden een prima resultaat laten zien, zijn vaak ook actief bezig met hun eigen toekomst, waarbij nagedacht wordt over uitbreiding, aan- of verkoop van activiteiten.

Interim Corporate Finance in 2022

Bij ICF hebben we weer heel veel zin om samen met ondernemers aan mooie projecten te werken. Heeft u als ondernemer vragen met betrekking tot aan- of verkoop van een onderneming of wilt u vrijblijvend kennis maken? We komen heel graag met u in contact!