Vooruitblik op Q4 2021: wat zijn de factoren om rekening mee te houden?

Zoals in de vorige blog (augustus 2021) gehoopt, lijkt het er inderdaad op dat Corona dit najaar Nederland niet zo in de greep zal krijgen als vorig jaar. Goede kans dat lockdowns ons bespaard blijven en ondernemend Nederland terug kan keren naar iets dat lijkt op het ‘oude normaal’. Tegen deze achtergrond rijst de vraag: welke ontwikkelingen spelen er momenteel wel die de nabije toekomst gaan bepalen? 

Interim CF zet er een aantal op een rij:

  1. Energie. De energieprijzen gaan een bepalende factor spelen in de economie deze winter. Duidelijk is dat het met het aanbod van aardgas om meerdere redenen slecht gesteld is. Hoe groot de impact op het MKB gaat zijn is nog moeilijk om te voorspellen, maar dat energie-intensieve sectoren als de tuinbouw en industrie een zwaar half jaar tegemoet gaan is haast onvermijdelijk. 
  2. Schaarste op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is het afgelopen kwartaal verder gedaald, tot 3,2%. In steeds meer sectoren is het uiterst lastig om personeel te vinden. Uit cijfers van het UWV blijkt dat het tekort het grootst is in de ICT en technische beroepen, maar ook in de groenvoorziening, landbouw en transport is personeel schaars. 
  3. Consumentenuitgaven. Na anderhalf jaar waarin uitgaven door Corona beperkt bleven, zijn consumenten opnieuw begonnen met consumeren. Energieprijzen zullen ook hier een impact hebben factor zijn, maar Q4 van 2021 zal ongetwijfeld hogere uitgaven zien dan dezelfde periode vorig jaar. Met name dienstverlenende sectoren als de horeca kunnen eindelijk weer vooruit kijken. 
  4. Inflatie & rente. Samenhangend met de vorige punten ( 1) en 2) en 3)): het heeft er alle schijn van dat inflatie na vele jaren terug is van weggeweest. De grote vraag is hoe de Europese Centrale Bank hierop gaat reageren: gaan we rentestijgingen zien? Als dit het geval is, wordt het bijzonder interessant om te volgen welke consequenties dit heeft voor wat betreft de beschikbaarheid en prijs van kapitaal, voor zowel consumenten als ondernemingen (en of er de afgelopen jaren (te grote) risico’s genomen zijn). 

Met deze 4 ontwikkelingen in het vooruitzicht kunnen we voorzichtig verwachtingen uitspreken voor Q4 van 2021. Over het geheel genomen is het beeld positief: met het perspectief op een toekomst waarin Corona niet langer allesbepalend is, is er weer ruimte voor het ontplooien van veel meer economische activiteiten. Sectoren als retail en horeca zullen dan ook waarschijnlijk goede zaken doen. Wat er met de energieprijzen gebeurt is bepalend voor energie-intensieve branches. Valt het mee, dan zullen ook zij mee profiteren van het algehele sentiment. Stijgen de prijzen door, dan wordt het voor hen een zware periode.

De transactiemarkt

Parallel met het het herstel van de economie laat ook het aantal transacties (zowel aan- als verkoop) sinds het begin van 2021 een sterke stijging zien. Volgens de overname-barometer van Brookz zit het aantal overnames in Nederland zelfs bijna weer op het niveau van voor Corona. Met name in de zakelijke dienstverlening en automotive/transport vinden veel transacties plaats. Ook hier zijn de verwachtingen voor Q4 van 2021 overwegend positief: de meeste analisten verwachten dat de stijging doorzet.

Overweegt u de aan- of verkoop van uw onderneming? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.