Trends in de M&A 2021: meer deals, hogere multiples

Na een afname in de eerste helft van 2020, is de overnamemarkt voor MKB-bedrijven weer flink aangetrokken in de tweede helft van vorig jaar. Naast een toename in het aantal deals, steeg ook de gemiddelde overnameprijs. De gemiddelde EBITDA multiple bedroeg 4,85 in de tweede helft van 2020. Anno Juni 2021 lijkt dit herstel met enige zekerheid het verloop van een V-curve te volgen. Ook in het eerste kwartaal van 2021 was er veel activiteit op de overnamemarkt; dit is veelbelovend voor de rest van 2021 en komende jaren.

De gemiddelde multiples zijn erg verschillend per sector. Dit heeft onder andere te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Zo zijn de multiples van de IT-dienstverlening & Software Ontwikkeling en Gezondheidszorg & Farmacie  volgens Business Insider opgelopen tot een gemiddelde van respectievelijk 6,5 en 6,25. Sectoren die zichtbaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals detailhandel en horeca, laten een stuk lagere gemiddelde multiples zien van respectievelijk 3,25 en 3,6. Wel is het belangrijk om te vermelden dat deze cijfers slechts een indicatie geven en dat bij een echte waardebepaling veel meer factoren een rol spelen, zoals bijvoorbeeld het risicoprofiel, klantenbestand en het groeiperspectief van een bedrijf.

Trends en ontwikkelingen

In de fusie- en overnamemarkt zijn verschillende trends te zien. Zo zet de opkomst van private equity door. Dit heeft invloed op deal multiples omdat strategische kopers niet automatisch meer het beste aanbod doen. Investeringsmaatschappijen zijn steeds vaker bereid een hoger bod te doen als ze een goed toekomstperspectief in een target zien.

De coronacrisis heeft naast de invloed op multiples ook op andere manieren invloed op de overnamemarkt. Zo heeft het zelfs geleid tot pogingen om deals terug te draaien en complete stilstand in de zwaarst getroffen sectoren. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor bedrijven die hebben laten zien hoe bestendig ze zijn tegen onvoorziene tegenslagen. Zo is de overnamemarkt bijna volledig hersteld in 2021 en is de verwachting dat er in de tweede helft van 2021 nog meer dealactiviteit zal zijn. Overige trends zijn de toename in internationalisering, scherpere focus op buy side risico’s en jongere verkopers. 

ICT: veel activiteit en hoge multiples

De ICT-sector is onder andere vanwege de hoge multiples interessant om extra uit te lichten. Verder is het noemenswaardig dat het aantal deals in deze sector gelijk is gebleven in 2020, ondanks de grote onzekerheid in dat jaar. Q1 van 2021 liet zelfs een record aantal overnames zien in de sector. De toename in deals is goed te verklaren, er is namelijk sprake van een consolidatieslag in deze sector, met name in de cloud en hostingbranche. Kleinere bedrijven overgenomen door grote IT-bedrijven en private equity partijen. 

Overweegt u een verkoop van uw onderneming, dan denken wij bij Interim Corporate Finance graag met u mee over de juiste aanpak en de begeleiding van het proces. Ook kunnen wij dankzij ons netwerk helpen met het vinden van de juiste koper. Interesse in een kennismaking? Neem dan contact met ons op.

White paper ‘ICT in Noord-Nederland’

De ICT-sector in Noord-Nederland is continu in beweging. We hebben de belangrijkste trends en ontwikkelingen op een rij gezet in ons white paper ‘ICT in Noord-Nederland’. Het white paper is hier te downloaden.