'Investor ready' worden: het belang van een strakke voorbereiding

Externe financiering rond krijgen is één van de grootste uitdagingen voor veel jonge bedrijven. Het is vaak een must voor het realiseren van ambities als internationalisering, schaalvergroting, een nieuwe productielijn of het aantrekken van nieuw personeel. Maar hoe zorg je er als ondernemer voor dat het lukt om investeerders overtuigd te krijgen en het proces soepel af te ronden?

Een succesvolle voorbereiding = een succesvol traject

Veel start-ups en scale-ups onderschatten wat er komt kijken bij financieringstrajecten. Een gezond bedrijf, een goed businessmodel en mooie groeiperspectieven zijn belangrijke voorwaarden voor investeerders, maar daarmee ben je er nog niet. Investeerders willen op de hoogte zijn van alle details en hebben daarnaast ook eigen ideeën en eisen. Hier komt de term ‘investor ready’ zijn (of worden) om de hoek kijken: heb ik als ondernemer mijn zaken zo op orde dat ik met een gerust hart investeerders kan benaderen? Deze vraag is niet zomaar met ‘ja’ te beantwoorden.

Investeerders willen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van het bedrijf en de groeimogelijkheden. Dit betekent meestal een grondig due diligence onderzoek. Het onderzoek heeft betrekking op vanzelfsprekende zaken zoals jaarcijfers en prognoses, maar ook op bijvoorbeeld compliance met wetgeving zoals de AVG, robuustheid van contracten, administratie, rechten op intellectueel eigendom, kwalificaties van het personeel, etc.

In de praktijk is onze ervaring dat het dikwijls veel tijd en moeite vergt om deze informatie aan te leveren. Als dit tijdens een lopend traject nog moet gebeuren, zorgt dit voor onnodige vertraging en frustraties, en kan het er zelfs voor zorgen dat investeerders afhaken. Hoe meer zaken vooraf zijn voorbereid, hoe groter de kans van slagen van het financieringstraject.

‘Investor ready’ in een paar stappen

Bij ICF hebben we een stappenplan ontwikkeld die helpt om zo snel mogelijk ‘Investor ready’ te worden, waarbij alle facetten stap voor stap behandeld worden. Zo kunnen we een informatie memorandum opstellen waarin we de onderneming presenteren. Daarnaast hebben we ruime ervaring met het coördineren van boekenonderzoeken, waardoor we precies weten welke informatie van belang is voor investeerders. Interesse om meer te weten te komen of een keer kennis te maken? We komen graag met u in contact via info@interimcf.nl.

White paper ‘ICT in Noord-Nederland’

Investor ready worden is één van de uitdagingen die we vaak terug zien komen in de ICT-sector. Bent u geïnteresseerd in de uitdagingen en mogelijkheden die er zijn voor ICT-ondernemingen betreft het aantrekken van financiering? Bekijk dan ook ons white paper ‘ICT in Noord-Nederland’.