Bedrijf verkopen in tijden van corona? Dit zijn de mogelijkheden

2020 zal voor veel ondernemers de boeken ingaan als een bijzonder jaar. De coronacrisis heeft in sommige gevallen bedrijven zelfs volledig tot stilstand gebracht. Dit gaat echter niet overal op. Er zijn ook onverwacht veel ondernemingen die ondanks de pandemie normaal of zelfs sterk presteren. Voor deze ondernemers geldt dat het weleens een goed moment kan zijn om na te denken over een eventuele verkoop van hun onderneming. Veel ondernemers spelen ook met die gedachte, zo blijkt uit een enquête van Marktlink: 8 op de 10 MKB-ondernemers geven aan hun bedrijf het liefst van de hand te doen. Dit is een absoluut record. De vraag rijst: een bedrijf verkopen in tijden van corona: kan dat? 

Groeiende mogelijkheden

Het antwoord is steeds vaker: ook nu. Zeker voor  ondernemingen die hebben aangetoond ‘corona-proof’ te zijn. Bedrijven die in het afgelopen jaar ondanks alles redelijke (of soms zelfs goede) resultaten kunnen laten zien hebben hun waarde in 2020 aanzienlijk vergroot.  Ze bewijzen namelijk dat ze ook in ernstig verstoorde omstandigheden hun operatie kunnen laten draaien en hun winstgevendheid behouden. Dat wordt juist nu extra op waarde geschat. 

Aan de vraagkant speelt ook een interessante dynamiek. In enkele sectoren (zoals de reisbranche) is het overnameproces bijna volledig stilgevallen. In andere sectoren daarentegen zijn partijen juist op zoek naar geschikte kandidaten om over te nemen. Veel partijen – zoals private equity fondsen – zitten met een overschot aan geld (‘dry powder’, zie ook onze blog van eerder dit jaar), omdat overnames stil vielen in de eerste helft van het jaar. En strategische kopers willen het moment aangrijpen om hun positie te versterken.  Robuuste ondernemingen die zich nu aanbieden kunnen dan ook rekenen op veel interesse. De overname van Slack door Salesforce is een aansprekend voorbeeld van de weer aantrekkende markt. 

Ook voor bedrijven die het lastig hebben kan het nu een goed moment zijn om te verkopen. Aan de vraagkant is grote interesse. Daardoor kunnen bepaalde elementen van het bedrijf (bijvoorbeeld klantenportefeuille, gekwalificeerd personeel, etc.) nu voor een goede prijs verkocht worden. De potentiële koper kan middels de overname bijvoorbeeld schaalvoordelen realiseren of zijn concurrentiepositie verbeteren.

De juiste aanpak

Overweegt u een verkoop van uw onderneming, dan denken wij bij Interim Corporate Finance graag met u mee over de juiste aanpak en de begeleiding van het proces. Ook kunnen wij dankzij ons netwerk helpen met het vinden van de juiste koper.

Interesse in een kennismaking? Neem dan contact met ons op.