Uitdagingen en kansen in de (opvolging bij) Nederlandse retail

Het zijn onrustige tijden in de Nederlandse retailsector. Het grootste nieuws van de laatste weken draait om de moeilijke positie van Blokker: de grote landelijke keten verkeert al lange tijd in zwaar weer en heeft grote moeite met het vinden van een koper die het bedrijf een toekomst kan bieden. Maar ook bij kleinere ondernemers leven zorgen. Een item van de NOS over familiebedrijven in de sector liet zien hoe ingewikkeld het is om opvolging te vinden voor winkels. Tegelijkertijd blijft private equity een grote rol spelen in de sector.

Uitdagingen: online concurrenten & opvolging

De uitdagingen in de retail zijn inmiddels breed bekend. Winkeliers kampen met hoge vaste lasten (huisvesting, energie) en sterk toegenomen concurrentie van online verkopers zoals Bol.com en Coolblue en van grote budgetketens zoals de Action. Dit maakt het voor veel retailers zeer uitdagend om winstgevend te blijven. Met name niet-specialistische winkels (waar Blokker een goed voorbeeld van is) kampen met deze problemen en verliezen steeds meer terrein. Onderscheidend blijven temidden van de concurrentie is een grote uitdaging.

Bij familiebedrijven in de sector speelt daarnaast de opvolging. Langzaam maar zeker wordt de huidige generatie ondernemers ouder, terwijl er vanuit de volgende generatie weinig animo is om het bedrijf over te nemen. Uit onderzoek van MRC Retailminds blijkt dat 75% van de familiebedrijven in de retail waarvan de ondernemer boven de 55 is nog geen opvolging geregeld heeft of daar uitzicht op heeft.

Private equity drukt stempel

Dit opent de deur naar een heel ander type investeerder: private equity. De afgelopen twintig jaar hebben zij zich al nadrukkelijk laten gelden in de Nederland, oa. via de al genoemde Action (3i), Blokker (Mirage) en HEMA (Parcom). Ook (specialistische) MKB-retailers worden steeds vaker overgenomen door private equity fondsen. Zij zien in deze bedrijven een stabiele, gezonde basis om verder te groeien. Zonder zicht op interne opvolging is dit voor steeds meer retailers een interessante optie.

Mogelijkheden voor u als ondernemer

Mocht u als ondernemer in de retail geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over de verschillende mogelijkheden bij bedrijfsopvolging en hoe een dergelijk proces eruit zou zien, dan plannen wij graag een afspraak in om hier dieper op in te gaan.