installatietechniek

Grote ketens rukken op in installatietechniek

Bedrijven in de installatietechniek hebben de laatste tijd de wind in de zeilen. Dankzij thema’s als verduurzaming en de energietransitie is er bijzonder veel vraag naar hun diensten. Waren er voorheen vooral veel kleine bedrijven actief in de sector, de laatste jaren is er sprake van schaalvergroting, wat ook zichtbaar is in de sterke toename van het aantal fusies en overnames in de sector. Volgens het CBS is het aantal overnames in de installatiebranche in 2022 met circa 30% toegenomen (tot 275) ten opzichte van 2021. Ook in 2023 zijn er relatief veel overnames.

Schaalvergroting als antwoord op energietransitie en personeelsschaarste

Deze schaalvergroting is vooral te danken aan de energietransitie en de schaarste van goed personeel. Van een installatiebedrijf wordt steeds vaker verlangd dat ze een totaalpakket aan diensten kunnen bieden, hetgeen vraagt om een bepaalde omvang die alleen grotere spelers kunnen bieden. Ook de komende jaren zal de vraag naar verwachting hoog blijven: voor zowel particulieren als bedrijven ligt er een grote opdracht om hun installaties (verder) te vergroenen en van het gas af te halen. Het is de installatiebranche die dit allemaal zal mogen uitvoeren.

Het personeel dat hiervoor nodig is, is tegelijkertijd lastig te vinden. Eén van de manieren om toch over voldoende mensen te beschikken is door te groeien via bedrijfsovernames. Partijen zoals de VDK Groep, Hoppenbrouwers, De Groot zijn op deze manier bezig met het opbouwen van landelijke ketens door lokale installatiebedrijven over te nemen. Daarnaast zijn ook de grote energiebedrijven zoals Vattenfall en Essent bezig met overnames, om zelf ook installatiecapaciteit te verwerven.

Keuze: overnemen of overgenomen worden?

Voor kleinere bedrijven is het simpelweg lastig om deze ontwikkelingen bij te benen. Veel (lokale) ondernemers die wij spreken denken dan ook na over hun toekomst. De keuze is vaak kort gezegd: verkoop ik mijn onderneming aan één van de grote spelers, of ga ik zelf op het overnamepad? Deze afweging is voor iedere ondernemer verschillend en beide opties bieden interessante kansen. Eén ding is zeker: vanwege de concurrentie tussen de grote spelers zijn de overnamebedragen relatief hoog, zeker voor bedrijven met een gunstige locatie of een specifieke niche.

Vervolg

Voor jou als ondernemer in de installatietechniek kan het een geschikt moment zijn om na te denken over jouw eigen toekomst binnen je onderneming. Interim Corporate Finance kent de installatiebranche goed en heeft veel ervaring op het gebied van fusies en overnames in de sector.

Mocht je eens willen sparren over de kansen en mogelijkheden voor zowel aan- als verkoop dan kun je contact opnemen met Rutgert Oldenburger en Sytze Veenstra.